Türkiye'nin İmplant Merkezi Bizimle Bir Ömür Gülümseyin!
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

İmplant Destekli Protez Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eksik Dişleriniz İçin Kalıcı Çözüm

İmplant destekli protez tedavisi eksik dişlerin telafisinde kullanılan en yaygın yöntemlerden biridir. Temel olarak implant destekli protez diş eksikliklerinde ya da ağızda hiç dişin bulunmadığı durumlarda doğal dişlere en yakın çözümü vadetmektedir. İmplant destekli protez tedavisi öncesinde özellikle ağzında hiç dişi bulunmayan hastalar hareketli protezin sıkıntılarına katlanmak zorundaydı. Gerek bakım gerekse konfor açısından hasta için güçlükler yaratan protez yerine implant destekli protez diş çok daha konforlu bir gündelik yaşam sunmaktadır.

Basit olarak ifade etmek gerekirse geleneksel hareketli diş protezleri protez dişi çeneye sabitleyen hiçbir şey içermez. Bu nedenle konuşma ve yemek yeme gibi aktiviteler sırasında protez dişler hareket ederek hasta için rahatsız edici bir deneyim yaratır. Buna karşılık implant destekli protez tedavisi tüm bu sorunları ortadan kaldırmaktadır. Üstelik implant tedavisiyle birlikte sabit protez uygulanabileceği gibi hareketli diş protezi de uygulanabilmektedir.

Peki implant destekli protez tedavisi nasıl yapılır? Yazımızı incelemeye devam ederek implant destekli protez tedavisi nasıl yapılır, implant destekli protez tedavisi uygulama aşamaları nelerdir gibi soruların  cevabını bulabilirsiniz.

[widget-130]

İmplant Destekli Protez Tedavisi Uygulama Aşamaları

İmplant destekli protez tedavisi tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda uygulanabildiği gibi tek diş için de uygulanabilmektedir. Bunun için yalnızca hastanın muayenesinden sonra doğru implant destekli protez tedavisine karar vermek gerekir:

  • Muayene esnasında ilk olarak hastanın kaç diş eksiği olduğuna bakılır. Ağızda sağlam dişlerin olduğu durumlarda farklı implant destekli protez uygulamalarına başvurulabilir.
  • İmplant destekli protez tedavisi için fiziksel muayene sonrasında radyolojik görüntüleme aracılığıyla hastanın çene kemiği yapısını ortaya çıkarmak gerekir.
  • Çene kemiğinin yapısı ve diş eksiğinin sayısına bağlı olarak çenenin hangi bölgelerine kaç implant uygulanacağına karar verilir.
  • Son olarak hastanın çene kemiği ölçüsüyle orantılı protez dişler hazırlanır. Protez dişlerin implant üzerine yerleştirilmesi ile implant destekli protez tedavisi tamamlanır.

İmplant Destekli Protez Türleri

İmplant destekli protez tedavisi, hastanın diş sayısına göre farklı şekillerde uygulanabilir. Bu anlamda hareketli protez tedavisi ve sabit protez tedavisi olmak üzere iki farklı implant destekli protez türü olduğunu söylemek mümkündür. İmplant destekli sabit protez uygulamalarında protez dişler çene kemiğine yerleştirilen implantların üzerine sabitlenir. Dolaylasıyla implant destekli sabit protezler, geleneksel protezler gibi çıkarıp takmaya uygun değildir. Bakımları da tıpkı doğal dişler gibi yapılır. Buna karşılık implant çeşitleri arasında hareketli diş protezi söz konusu olduğunda farklı uygulamalardan bahsetmek gerekir. En yaygın hareketli diş protezi uygulamalarını aşağıda sıraladık:

  • İmmediat Protez: İmplant destekli hareketli protez uygulamalarından biri olan immediat protezler cerrahi müdahaleyle yerleştirilir. Hastanın tüm dişlerini kaybettiği durumlarda uygulanır.
  • Klasik Parsiyel Protez: Hastanın ağzında kalan dişler elverişliyse çengel tutturma yöntemiyle protezi tutması için yapılandırıldığı işlemdir.
  • Hassas Bağlantılı Protez: Çengel tutturma yönteminden farklı olarak bu yöntemde hastanın doğal dişleri, protez dişleri tutma vazifesini üstlenir.
  • Tam Protez: İmplant destekli protez tedavisi kapsamında sayabileceğimiz son hareketli diş protezi halk arasında takma diş olarak da bilinen tam protezlerdir.

İmplant destekli hareketli protez uygulamaları geleneksel protezlere göre daha kolay bir gündelik kullanım vadeder. Çıkarıp takılması daha kolay olduğu gibi hastanın hareketli diş protezi ile yemek yeme ve konuşmaya alışması da daha hızlıdır.

[widget-132]

İmplant Destekli Protez Bakımı

İmplant destekli protez tedavisi sonrası protez dişlerin sağlıklı bir şekilde kullanılması için bakım son derece önemlidir. Her ne kadar implant destekli sabit protezler tıpkı doğal dişler gibi günlük fırçalama ve temizlemeyle hijyenik tutulabilse de hareketli diş protezi söz konusu olduğunda durum biraz daha farklıdır. Hareketli diş protezi kullanırken özellikle protezi takmadan önce detaylı bir şekilde temizlemek son derece önemlidir.

Yazımızda implant destekli protez tedavisi nasıl yapılır, implant destekli protez türleri nelerdir gibi sorulara yanıt vermeye çalıştık. Daha detaylı bilgi için implant doktoru kadromuzdan randevu alabilir, implant destekli protez diş tedavisiyle sağlıklı bir gülümsemeye kavuşabilirsiniz.

Yorum Yap

Randevu Al
Randevu Al +905333426022